Saltsjöbanan värd att vårda


I den reviderade Översiktsplanen Hållbar framtid i Nacka, vilken är utställd t.o.m. den 16 mars, håller Kommunen fast vid att en modernisering av Saltsjöbanan måste innebära en konvertering till spårväg inkluderande en ny jättedepå mellan Igelboda och Fisksätra. Detta trots att många deltagare i samrådsförfarandet förordat ett bevarande av Saltsjöbanans nuvarande karaktär vid en framtida renovering.

Såväl Saltsjöbanan som stationsområdena och Neglingedepån har stort kulturhistoriskt värde. En förtätning genom bostadsbyggande kring stationerna skulle strida mot dessa värden. Byggandet av en jättedepå i naturområdet mellan Igelboda och Fisksätra är inte heller förenligt med Översiktsplanens mål om värnandet av natur för rekreation och biologisk mångfald. Gröna dalen och naturområdet mellan Fisksätra och Igelboda station bör fortsätta vara den gröna lunga det är i dag mellan Erstavik och Skogsö.

En konvertering av Saltsjöbanan till spårväg kommer att innebära sämre resandenytta, d.v.s. lägre kapacitet, mindre bekvämlighet och längre restid samt är ett onödigt slöseri med resurser. Under den långa byggtiden kommer dessutom banans avstängning innebära en svår trafikbelastning, vilket skulle medföra ännu längre köer vid rusningstid än i dag.

Beträffande kommunens ambition om en konvertering av Saltsjöbanan till spårväg hänvisar Kommunen till överenskommelsen vid Stockholmsförhandlingarna 2007. Kommunen ansåg sig därefter “inte äga frågan” och att det förelåg ett hot om nedläggning om Saltsjöbanan ej konverterades. För exakt ett år sedan lade dock SL byggplanerna på is, eftersom man ansåg att 5,5 miljarder var för dyrt och att man kunde använda skattepengar på ett bättre sätt med en klokare lösning som t.ex. nya typer av tågvagnar. SL tillsatte en utredning, som nu blivit klar. Däri redovisas sex alternativ, varav ett innebär Saltsjöbanans nedläggning och ersättning med bussar till Nacka. Två alternativ innebär att Saltsjöbanan stannar vid Sickla. Tre alternativ förordar att Slussen blir slutstation. De fem senare alternativen förutsätter dock fortfarande, enligt SL, en konvertering till spårväg. Vad har hänt med omsorgen om våra skattepengar?

Nacka kommun, som har en viktig del i Stockholmsregionens tillväxt, bör ha en stark förhandlingsposition vad gäller utveckling av infrastruktur och kommunikationer och måste nu se till att man än en gång “äger frågan”, d.v.s. vara med och verka för en lösning som kan bevara Saltsjöbanans kulturhistoriska karaktär. Istället för att hålla fast vid spårvägsalternativet bör man välkomna en billigare lösning som ger pengar till annan nödvändig infrastruktur. Med nya bredare tågvagnar, vars utrustning kan underhållas underifrån, kan man behålla de höga plattformarna vid stationerna liksom Neglingedepån. Områdets kulturhistoriska värde bevaras därigenom och “stängs ej in” genom den föreslagna flerbostadshusbebyggelsen. Genom att man sparar värdefull natur och bevarar boende- och livskvalité för många kringboende uppfyller man Översiktsplanens mål om en hållbar framtid. Turtätheten på den nuvarande banan kan ökas genom fler mötesspår. Vi får behålla en lika punktlig, självständig Saltsjöbana som i dag som ej störs av problem med samordning med andra trafikslag, något som uppskattas mycket av de boende i både Fisksätra och Saltsjöbaden. Har man kunnat bevara Roslagsbanan måste det anses lika värdefullt att bevara Saltsjöbanan, om bara viljan finns!

Britt-Marie Forslund
Igelbodaplatån